Bu Blogda Ara

26 Temmuz 2013 Cuma

İLK YARDIM İnsanda Dolaşım Sistemi

Dolaşım Sistemi : Kalp - Kan- Damarlar
Atar, toplar ve kılcal damarlar, lenf damarları ve lenf bezlerinden meydana gelir.

       Sistemin merkezi kalp olduğu için pompa gibi çalışarak kanı damarlara pompalar.


İnsanda Dolaşım Sistemi

Atardamarlar kanı kalpten vücudumuzun farklı bölgelerine taşıyan damarlardır. Akciğer atardamarı hariç, diğer atardamarlar oksijence zengin kan taşır
Toplardamarlar kanı kalbe getiren damarlardır. Akciğer toplardamarı hariç, diğer toplardamarlar oksijence fakir kan taşır.
Kılcal damarlar ise atardamar ve toplardamarları birleştiren ince kan damarlarıdır. Kanı hücrelere götüren ve madde alış verişini sağlayan damarlardır.



Tüm canlı organizmaların yaşayabilmesi için beslenme-boşaltım, solunum yapması gereklidir. Gelişmiş yapılı, büyük vücutlu canlılarda besinlerin ve temiz havanın vücuda yayılmasını, hücrelerde oluşan artıkların boşaltım organlarına ulaştırılmasını sağlayan yapılara dolaşım sistemi denir.

Dolaşım sistemi çiçekli bitkiler, eklem bacaklılar, yumuşakçalar, derisi dikenliler ve omurgalı canlılarda bulunur. Genel olarak tüm sistemlerle ilişkili olan dolaşım sistemi kalp, damarlar ve kan dokusundan oluşur.

İnsanlarda dolaşım sistemi;

    Sindirilmiş besinleri, su ve mineralleri hücrelere taşıma,
    Akciğerden alınan oksijeni hücrelere taşıma
    İç salgı bezlerinin ürettiği hormonları hedef organlara iletme
    Karaciğerin ürettiği ısıyı tüm vücuda yayma,
    Hücrelerin ürettiği artık maddeleri böbreğe ve deriye taşıma,
    Solunum sonucu oluşan karbondioksiti akciğerlere taşıma,
    Bağışıklık elemanı olan akyuvar ve antikorları vücuda yayma görevlerini yaparlar.



I.                    Dolaşım Sisteminin Yapısı

Kapalı kan dolaşımına sahip olan insanda kalp, atar, toplar, kılcal damarlar ve kan sıvısı dolaşım sistemini oluşturur. Dolaşım sisteminin çalışması istemsiz olup, kalp ve kaslı damarların çalışma düzenini omurilik soğanı ayarlar.



    Kalp

Göğüs kafesi içerisinde ve 2 akciğer arasındaki boşlukta bulunur. Etrafını çeviren kemik kafes kalbi, çalışması esnasında korur. Yaklaşık yumruk büyüklüğünde olan bir kalp bir pompa gibi çalışarak kan sıvısının damarlar içerisinde hareketini sağlar.



    Kalbin Yapısı

Kalbin üzerinde kalın, esnek ve dayanıklı bir zar (Perikard) bulunur. Bu zar ile kalp arasında kaygan bir sıvı vardır. Bu sıvı kalbin daha rahat çalışmasını sağlar. Kalbin duvarları çizgili (kırmızılı) kaslardan yapılmıştır. Kalp kası ritmik ve hızlı kasılır. Kalbin çalışması esnasında üst bölgesi olan kulakçıklar emici, alt bölgesi olan karıncıklar pompalayıcı bir kuvvet oluşturur.



İnsanlarda kalp iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört gözlüdür. Kalbin sol bölümünde temiz kan, sağ bölümünde ise kirli kan bulunur.



Kalp kaslarının beslenmesini koroner damarlar sağlar. Dört odacıklı olan kalbin üstteki 2 odacığına kulakçık denir. Kulakçıklar toplardamarlarla bağlantılıdır. Alttaki iki odacığına da karıncık denir. Karıncıklar atardamarlar ile bağlantılıdır. Kalpte kulakçıklar ile karıncıklar arasında tek yönlü açılan kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar karıncıkların kasılması sırasında kanın geriye dönmesini önler.



    Kalbin Çalışması

Kasılıp – gevşeyerek çalışır. Kasılma sırasında ilk önce kulakçıklar kasılıp kanı karıncıklara pompalar, daha sonra ise karıncıklar kasılarak kanı kalpten vücuda pompalar.

    
        Kulakçıkların kasılması esnasında;

Sağ kulakçık, vücut toplardamarından kirli kanı emer. Sol kulakçık, akciğer toplardamarından temiz kanı emer.



    
        Karıncıkların kasılması esnasında;

Sağ karıncık akciğer atardamarına kirli kanı pompalar. Sol karıncık aort atardamarına temiz kanı pompalar.

Not : Kulakçıklar kasılırken, karıncıklar gevşer, karıncıklar kasılırken kulakçıklar gevşer. Odacıklar kasılırken kan pompalanır ve gevşerken kan dolar.

Kalbin, atışı esnasında damarlarda oluşturduğu sarsıntıya nabız, atardamarlarda akan kanın oluşturduğu basınca tansiyon denir.

    Damarlar

Kanın dolaştığı kanallardır. Yapı ve görevine göre 3 çeşit kan damarı bulunur.

    Atardamarlar

Kanı kalpten vücuda götüren damarlardır. Temiz kan taşır. (Akciğer atardamarı hariç) Temiz kanı kalpten vücuda taşıyan damar aort atardamarıdır. Çeperleri kalın ve esnektir.  Tansiyonun en fazla olduğu damardır.



    Toplar Damarlar

Kanı vücuttan kalbe getiren damardır. Çeperleri atar damarlardan daha incedir. Vücutta, kalp seviyesinin altında kalan toplardamarlarda kanın geri akışını engelleyen kapakçıklar bulunur. Kirli kan taşırlar. (Akciğer toplardamarı hariç)



Not : Karaciğer kapı toplardamarı, bağırsaktan emilen besinleri karaciğere getirir.

Not : Atardamarlarla toplardamarların yapısında damarın çeşidine göre ince yada kalın bir kas tabakası bulunur. Damar kasları, kanın hareketini ve kan basıncını ayarlar.



    Kılcal Damarlar

Tek sıralı epitel hücrelerinden oluşmuş olup ince yapılıdır. Atardamarlar ile toplardamarlar arasında bağlantıyı sağlar. Bir atardamarla bir toplardamar arasında yüzlerce kılcal damar bulunabilir.  Kılcal damarlar kan sıvısı ile doku hücreleri arasındaki temas yüzeyini artırır. Kan ile hücreler arasındaki madde alışverişini sağlar. Kılcal damarlardan;

- Oksijen ve besin hücrelere geçer.

-  Karbondioksit ve atık maddeler de hücrelerden kılcal damarlara geçer.



    Kan

Vücudun sıvı olan tek dokusudur. İçeriğinin %90 kadarı su olduğu için akıcıdır. Damarlar içerisindeki madde taşınmasında rol oynar. Kan dokusu 2 kısımdan oluşur.



1.       Kan Sıvısı (Plazma)

Bol miktarda su, organik (glikoz, aminoasit, protein) ve inorganik maddeler ve minerallerden meydana gelmiştir.

Kan proteinleri, hormonlar, antikorlar ve üre kan sıvısında bulunur. Görevi hücrelere besin taşımak ve artıkları dokulardan uzaklaştırmaktır.



Not:   CO2 miktarı fazla olan kana kirli kan, O2 miktarı fazla olan kana temiz kan denir.



Kan sıvısındaki hücreler ve proteinlerin elenmesiyle elde edilen sarı renkli sıvı kısma serum denir. Serum içerisinde besinler ve antikorlar bulunur.



2. Kan Hücreleri

      Kan sıvısında özel görevi olan üç çeşit hücre vardır.

·         Alyuvarlar (Eritrositler) : Kırmızı kemik iliğinde üretilirler. Yaşlanmış alyuvarlar karaciğerde parçalanır. Çekirdekleri yoktur. Oksijen ve karbondioksit taşınmasında görevlidir. Yapısında oksijen taşıyan ve kana kırmızı rengini veren hemoglobin (Fe içerir) bulundurur. Kan gruplarının oluşmasını sağlayan özel proteinleri (Antijen) taşır.



·         Akyuvarlar (Lökositler) : Sarı kemik iliği, dalak ve lenf bezlerine üretilirler. Vücudu mikroplara karşı korurlar ve antikor üretirler. Hastalık anında sayıları artar. Hareket ederek damar dışına çıkabilirler ve yıpranmış, ölü hücreleri yiyerek temizlerler. Çekirdekleri vardır.



·         Kan Pulcukları (Trombosit) : Kanın damar dışına çıkması halinde pıhtılaşmasını sağlarlar. (Fibrinojen proteini ile) Karaciğer tarafından üretilen Heparin maddesi ise kanın damar içinde pıhtılaşmasını engeller. Renksiz olup çekirdek taşımazlar. Çalışması için K vitaminleri gereklidir.



II.   Dolaşım Şekilleri



1.       Küçük Kan Dolaşımı

Bu dolaşım şeklinin amacı kirli kanı oksijen yönüyle zenginleştirmek yani kanı temizlemektir. İzlediği yol sağ karıncıkta başlayıp sol kulakçıkta biter.

Sağ karıncıktaki kirli kan akciğer atar damarı ile akciğerlere götürülüp orada temizlenir. Temizlenen kanın akciğer toplar damarıyla kalbin sol kulakçığına getirilmesine küçük kan dolaşımı denir.

                      Kirli                               kirli              temiz                                      temiz

Sağ Karıncık  →  Akciğer atardamarı  →  Akciğer   →    Akciğer Toplardamarı     →  Sol kulakçık



2.       Büyük Kan Dolaşımı



Bu dolaşımın amacı temizlenen kanı vücuda dağıtıp, kirli kanı kalbin sağ kulakçığına getirmektir.

Sol karıncıktaki temiz kan aort atardamarıyla tüm vücuda gönderilir. Vücuttan toplanan kirli kan toplar damar ile kalbi sağ kulakçığına gelir.



                     temiz                            temiz            kirli                          kirli

Sol Karıncık    →    Aort atardamarı    →    Vücut   →    Toplardamar    →  Sağ kulakçık



III.  Lenf Dolaşımı

 Lenf kanalları, lenf bezleri ve lenf organlarından oluşur. Sindirim sonucu oluşan yağ asitleri ve gliserolü taşıyarak kan sıvısına aktarır. Çok sayıda akyuvar içerdiği için vücut savunmasında görevlidir. Lenf bezleri antikor üretir. Hastalarda lenf bezleri şişer. (Bademcik, dalak v.s.)

 IV. Kan Grupları

Kana kırmızı rengini veren alyuvarlar, üzerlerinde taşıdıkları özel kan proteinleri etkisiyle de kan gruplarının oluşmasını sağlar. Bu özel proteinler 3 çeşittir. A, B ve Rh proteinleri alyuvarlarda bulunup bulunmamalarına göre çok sayıda kan grubu oluşur.

·         A grubu : Alyuvarların yapısında A proteinleri bulunur.

·         B grubu : Alyuvarların yapısında B proteinleri bulunur.

·         AB grubu : Alyuvarların yapısında hem A hem de B proteinleri karışık olarak bulunur.

·         O grubu : Alyuvarların yapısında A ve B proteinleri bulunmaz.

·         Rh (+) grubu : Alyuvarların yapısında Rh proteinleri bulunur.

·         Rh (-) grubu : Alyuvarların yapısında Rh proteinleri bulunmaz.

 Bağışıklık mekanizmasının bir ürünü olan bazı özel antikorlar (çökeltici madde) da kanda bulunabilir. Bunlarında 3 çeşidi vardır. A antikoru, B antikoru ve Rh antikorudur.

 Hiçbir kanın yapısında aynı isimli protein ve antikorlar yan yana bulunmazlar Çünkü aynı isimli protein ve antikorlar karşılıklı etkileşecek olurlarsa birbirlerini tutarak katılaşır ve çökelirler.
Bu nedenle ;

Not : A proteini + A antikoru çökelir.

        B proteini + B antikoru çökelir.

        Rh proteini + Rh antikoru çökelir.

 A grubunda    →   B antikoru

B grubunda    →   A antikoru

0 grubunda    →   A ve B antikorları

Rh(-)  grubunda    →   Rh antikoru bulunur.

Rh(+)  grubunda   →   Rh antikoru bulunmaz.

AB grubunda → A ve B antikoru bulunmaz.

       Kan alış verişlerinin yapılabilmesi için alan ve veren kişilerin kan proteinleri ile antikorlarına bakılır. Buna göre de her grup kendisinden kan alabilir.



Not : AB0 sisteminde 0 grubu genel verici, AB ise genel alıcı olarak adlandırılır.

İLK YARDIM DERSLERİ İnsan Vücudu

Vücudumuzun neresinde hangi kemik bulunur
İNSAN VÜCUDU
1. Genel Yapısı
       Vücut yapısı ile ilgili genel bilgilerin bilinmesi ilkyardımın uygulanmasını kolaylaştıracağından, bu bölümde çok temel bilgilere değinmemiz yeterli olacaktır.

Hücre : İnsanda gözle görülemeyecek kadar küçük, bölünerek çoğalabilen en küçük yapı taşıdır. Hücreler vücut için gerekli besin ve gaz alışverişinde bulunurlar. Bir hücrenin yapısı 3 bölümden oluşur. Bunlar :
- Hücre zarı : Hücre yüzeyini örter ve hücre beslenmesinde önemli bir rol oynar.
- Stoplasma : Hücre gövdesi
- Hücre çekirdeği ve çekirdekçikler

Doku : Vücudun canlılık fonksiyonlarını yerine getiren aynı yapı ve görevdeki hücreler topluluğuna doku denir. Epitel, destek, kas ve sinir olmak üzere 4 grupta incelenir.

Organ : Dokuların birleşmesiyle oluşur. Aynı görevi yapan değişik dokular, organın oluşmasında rol oynarlar.

Sistem : Yaşamsal fonksiyonlardan birisi için değişik organlardan oluşan bir yapıdır. Örneğin dolaşım sisteminde kalp ve damar gibi organlar bulunur.
       Sistemler işbirliği içerisinde çalışmak zorundadırlar. Sistemlerden birinin bozulması diğer sistemleri de olumsuz etkiler. Dolaşım sistemindeki bozukluk solunum sistemini de bozar.


Şu sıralama her sürücü sınavında mutlaka çıkıyor.

Hücre ---- Doku ----- Organ ----- Sistem

Hücreler birleşerek Dokuları,
Dokular birleşerek Organları,
Organlar birleşerek Sistemi oluşturur.

2. Trafik Kazalarında En Çok Yara Alan Vücut Bölgeleri ve Organları
A. Vücut Bölgeleri
Baş Bölgesi : Yüz- kafa- boyun
Gövde Bölgesi : Göğüs - kaburga- karın (karaciğer, dalak)
Alt Taraf : Omurganın bir bölümü- bacaklar- kalça
Üst Taraf : Omuz- kollar- dirsek- el - omurganın bir bölümü

Bu bölgeler trafik kazalarından daha fazla etkilenirler.

B. Vücut Boşlukları
1. Kafatası Boşluğunda : Beyin- beyincik- soğancık
2. Göğüs boşluğunda : Yemek borusu- soluk borusu- akciğer ve kalp
3. Karın boşluğunda : Mide- pankreas- böbrekler- karaciğer- bağırsaklar
4. Leğen Boşluğunda : Üreme organları- idrar torbası
5. Omurga boşluğunda : Omurilik ve sinirler bulunur.

3. Bazı Vücut Sistemleri ve Organları
Hareket Sistemi
      Hareket sistemi 3 bölümde incelenir :
a- Kemikler
b- Eklemler
c- Kaslar

a) Kemikler : Kemikler, kemik zarı, sert tabaka ve süngerimsi tabakadan oluşur. Uzun kemiklerin ortasında bir boşluk vardır ki, bu boşluk kemik iliği ile doludur.
       Vücudumuzda bulunan 208 kemik iskeletimizi meydana getirir. İskelet vücudumuzun çatısını oluşturur. Kemikler yassı- kısa ve uzun olmak üzere 3 çeşittir.

                                        İskeletin Bölgeleri
Baş Kemikleri : Yassı kemiklerden oluşur.
                         14 tane kafada- 14 tane yüzde olmak üzere toplam 28 kemikten oluşur.

Gövde Kemikleri : 
          a. Göğüs kafesini oluşturan kemikler: Göğüs kemiği (1)- Kaburga kemiği (22)
          b. Omurgalar : 34-35 omur
Omurların ortası deliktir ve bu delik kısımda omurilik doludur.

                             Üst Taraf Kemikleri
-Köprücük Kemiği
- Kürek Kemiği
- Kol kemikleri
- Ön Kol Kemikleri
- Dirsek Kemiği
- El Bilek Kemiği
- El Tarak Kemiği
- El Parmak Kemiği
                              Alt Taraf Kemikleri
- Kalça Kemiği
- Uyluk Kemiği
- Bacak Kemiği (kaval- kamış)
- Diz Kapağı
- Ayak Bileği Kemiği
- Ayak Tarak Kemiği
- Ayak Parmak Kemiği

b) Eklemler : Kemikleri eklem yüzeyleriyle birbirine bağlayan yapılardır. 3 türlüdür.
        1. oynamaz eklemler  ..... Baş kemiklerinde
        2. yarı oynar eklemler ..... Omur ve kaburgalarda
        3. oynar eklemler ..... Alt çenede- omuz- dirsek- bilek- el parmak- kalça- diz- bilek- ayak parmaklarında bulunur.

c) Kaslar :

Hareket sisteminin aktif yapısıdır. Yapılarına ve çalışma sistemine göre 2 grupta incelenebilir.
1. Çizgili kaslar : istediğimizde çalışan kaslar
2. Çizgisiz- düz kaslar : İsteğimiz dışında çalışan kaslar

       Kalp kasları ayrıcalıklıdır. Çizgili olmasına rağmen isteğimiz dışında çalışır.