Bu Blogda Ara

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Trafik Kazaları ve İlk Yardım

Kaza : Beklenmedik bir anda meydana gelen, olacağı daha önceden tahmin edilmeyen, planlanmayan, önlem alındığında çoğu zaman önlenebileceği, ölüm, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olaylara kaza denir.
       Ev kazaları, iş kazaları, spor kazaları, okul kazaları ve trafik kazaları gibi gruplara ayrılırlar.
Ülkemizde çoğu kez boyutunun büyüklüğüne göre kaza, felaket ile karıştırılır. Oysa FELAKET, kasıt olmaksızın oluşan, insanları ve çevreyi olumsuz etkileyen doğal kaynaklı olaylardır. Depremde ve selde olduğu gibi.. Kazaların en büyük sorumlusu insanlar iken, felaketlerin sorumlusu doğal olaylardır. Ayrıca meydana geldikleri sırada verdikleri zarar açısından felaketler kazalara nazaran daha büyük zararlar verirler. Örneğin Marmara Depreminde 45 saniyede binlerce kişi yaşamını yitirirken, ülkemizdeki en fazla ölümün yaşandığı bir trafik kazasında 37 kişi yaşamını yitirmiştir. Ancak trafik kazalarındaki yıllık ölüm sayısı felaket boyutuna ulaşmaktadır.

Kazaların Nedenleri Şöyle Özetlenebilir
1. İnsanın kendi kendine kazaya neden olması
2. Başka insanların kaza ile karşı karşıya bırakılması
3. Kullanılan araç ve gereçler
4. Çevre ve doğa olayları
5. Eğitim eksikliği ve ihmaller
6. Teknik ve yasal yetersizlikler, kişisel yetersizlikler
7. Uygulama ve denetim azlığı
8. Yanlış inanç, örf ve adetler

Trafik Kazaları : Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve çarpan çarpılan nesnede maddi hasar oluşturan olaylara trafik kazası denir.