Bu Blogda Ara

16 Ekim 2012 Salı

Araçta Yer Alan Belli Başlı Sıvılar ve Görevleri

Motor Yağı : Motorun tüm hareketli aksamı üzerinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır. Bu da, tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, paslanmaya karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur. Yağın kullanma klavuzuna göre bakımı yapılır.

Şanzıman Yağı : 40.000 ile 60.000 km'de ya da 2 yılda bir değiştirilmesi gereken şanzıman yağının, tavsiye edilen bakım ve değişim oranları araçların el kitabında mevcuttur.

Direksiyon Hidroliği : Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı çoğunlukla sorun çıkarmayan sıvıların başında gelir. her ne kadar sızıntı olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır. 

Fren Hidroliği : Özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1.5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balatalarınsıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır. 


Klima Gazı : Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borularüzerindeki kapaklardan dolumu yapılanklima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda bir defa kontrolü gereken klima gazının tıpkı yağ filtresi gibi 2 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Antifriz :  Radytörün paslanmasını  ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda 1 kez kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Cam Suyu :Deterjan katkılı suyun konması camların temizliği açısından daha olumlu oldugundan , saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilen cam suyu bittikçe eklenerek doldurulmalıdır.